Mi zajlik a belekben puffadáskor?

A puffadás rendkívül kellemetlen tünet, melyet több betegség vagy élelmiszer is okozhat.

A betegek ilyenkor hasfeszülésről, bélgázokról számolnak be. De mi is történik ilyenkor a belekben?

A puffadás kialakulása

A haspuffadás fő okozói a bélgázok, amelyek emésztés közben keletkeznek. A bélflóránkat számos mikroorganizmus, baktérium alkotja, melyek nagy része elengedhetetlen az emésztési folyamatok lezajlásához. A több mint két kilónyi baktérium részt vesz az immunrendszerünk felépítésében és működésében is.

Amikor emésztés során az emésztőtraktusban nagyobb mennyiségű gáz keletkezik, bélgázosság alakul ki. Orvosi nyelven ezt flatulenciának nevezik. A bevitt táplálék bakteriális lebontása során metán, hidrogén és szén-dioxid keletkezik, különösen bizonyos ételek után, mint a hüvelyesek és a keresztesvirágúak. Ha valamilyen cukrot lebontó enzim hiányzik, szintén nagyobb mennyiségű gáz keletkezik, az adott cukor fogyasztásánál.

Mi zajlik a belieben puffadáskor?

A bélgázosság természetes folyamat, okozhatják gyümölcsök, fehérjék is. Átlagosan napi tízszer távoznak bélgázok a szervezetből, de bizonyos helyzetekben, vagy ételek fogyasztása során ez jóval több is lehet.

A túlzott bélgáztermelődés okai

Egyes élelmiszerek emésztése során az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségű bélgáz szabadul fel, ez pedig puffadást, gyakori szellentést eredményezhet. Bizonyos ételallergiák, ételintoleranciák is okozhatnak puffadást, de a vékonybél baktériumainak túlszaporodása, krónikus gyulladásos bélbetegségek, vagy funkcionális bélbetegség is állhat a háttérben.
A túlzott puffadás oka lehet az irritábilis bélszindróma is, mely során ugyan nem termelődik nagyobb mennyiségű gáz, de a normál mennyiség továbbítása megváltozhat. A bélgázossághoz gyakran társul tünetként a hasi fájdalom és a felfúvódás. Ezek a felgyülemlett gázok okozhatják a panaszokat.

Kezelés: vezessünk naplót

A gyakori, extra mennyiségű bélgázossággal érdemes orvoshoz fordulni, azonban megfelelő táplálkozással, több rost fogyasztásával mérsékelhetők a tünetek. Vezessünk naplót, melyben összeírjuk minek a hatására alakulhatott ki a probléma, kerüljük a nehezen emészthető ételeket, valamint a szénsavas italokkal, szükség esetén a tejtermékekkel is érdemes csínján bánni.

Lektor: dr. Harasta Edit gasztroenterológus