Emésztési panaszok, amelyekre figyeljünk oda

Emésztési panaszok, amelyekre figyeljünk oda

Az emésztési panaszok sokfélék lehetnek: teltségérzet, has puffadás, hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, gyomorgörcs, gyomorégés, savas felböfögés vagy akár szédülés is. A kellemetlen, sokszor fájdalmas tüneteket többnyire a helytelen táplálkozás okozza, de előfordulhat, hogy életmódbeli problémák vagy különböző betegségek idézik elő.

Teltségérzet, puffadás

A legtöbb esetben bizonyos ételek fogyasztása váltja a ki a teltségérzettel és puffadással járó panaszokat. Ilyenek például a nagy mennyiségben nehezen emészthető zsíros, fűszeres ételek, amelyek megterhelést jelentenek szervezetünk számára.

Has puffadást és teltségérzetet az irritábilis bél szindróma (IBS) is gyakran előidézhet. Az IBS egy olyan funkcionális emésztőrendszeri probléma, amelynek vélhetően elsősorban nem szervi, hanem lelki okai vannak, de kialakulásában örökletes és egyéb tényezők is közrejátszhatnak.

Szintén túlzott bélgázosodással és diszkomfort érzettel járhatnak együtt különböző vírusos és bakteriális megbetegedések, rossz ételek fogyasztása, akut és krónikus megbetegedések, valamint bizonyos étel intoleranciák, érzékenységek és allergiák. Míg laktózintolerancia esetén a szervezetből részben, vagy egészen hiányzó laktáz enzim vezet emésztési problémákhoz, cöliákia (lisztérzékenység) esetén autoimmun folyamatok következtében okozhat súlyos problémát a glutén fogyasztása.

Gyomorégés, savas felböfögés

A gyomorégéssel és savas felböfögéssel járó refluxos tüneteket a gyomorsavas tartalom nyelőcsőbe való visszacsorgása okozza. Ilyen tünetei lehetnek a túlevésnek, a zsíros, savas, nehéz ételek fogyasztásának, a dohányzásnak, a túlsúlynak, a rekeszsérvnek, a gyomorsüllyedésnek, egyes hormonális zavaroknak, valamint az IBS-nek is.

Ha a probléma sokáig fennáll, a nyelőcsőbe visszacsurgó gyomorsav felmarhatja a nyálkahártyát, amely begyulladhat, beszűkülhet és akár meg is rövidülhet. Ez az állapot fájdalmas, nehezített nyeléssel járhat együtt, súlyos esetében pedig akár nyelőcső rákot is okozhat.

Székrekedés, hasmenés

A kemény, száraz, ritkán jelentkező és erőlködéssel ürülő széklet oka lehet, például a kevés folyadékfogyasztás, a mozgásszegény életmód és rostszegény táplálkozás mellett a stressz, valamint a rendszertelen életvitel. Hosszútávon azonban ez az állapot aranyérhez, vagy akár kifejezetten súlyossá váló betegségekhez vezethet, így mindenképpen érdemes utánajárni a kiváltó okoknak.

A hasmenés szintén jelezhet helytelen táplálkozási szokásokat, illetve a zaklatott életmód velejárója is lehet, de gyakran romlott ételek elfogyasztása után jelentkezik, vagy vírusos és bakteriális, akut, illetve krónikus megbetegedésekre utalhat.

Különböző étel allergiák, intoleranciák és érzékenységek, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásként is okozhatnak székrekedést vagy hasmenést. Amennyiben a hasmenés és a székrekedés sűrűn váltják egymást, kérjünk minden esetben orvosi kivizsgálást, mivel ez akár daganatos betegségek tünete is lehet.

Émelygés, hányinger, hányás

Különböző bakteriális és vírusos megbetegedések mellett émelygés, hányinger vagy hányás tapasztalható ételmérgezéskor, túlevés következtében, egyes gyógyszerek mellékhatásaiként, étel allergia, intolerancia, érzékenység, valamint gyakran epével kapcsolatos problémák esetén. Hormonális változások – például terhesség – szintén okozhatnak ilyen tüneteket, valamint stressz, szorongás és a depresszió is.

Kisugárzó hasi görcsök

Bal váll irányába kisugárzó görcsöket elsősorban epés megbetegedések okoznak. Ez leggyakrabban epekő jelenlétére utal, de okozhat epegörcsöt kő nélküli epehólyag gyulladás, vagy nehéz ételek elfogyasztása is, ha az epehólyag összehúzódása nem megfelelő.

Az először köldök, majd gyomortájéki, később pedig jobb alhas területére lokalizálódó fájdalom vakbélgyulladásra utalhat. Ez az állapotot görcsökkel, hányingerrel, hányással, hőemelkedéssel, lázzal, valamint gyerekeknél inkább hasmenéssel, felnőtteknél pedig székrekedéssel járhat együtt. A has kőkeménnyé válása már az állapot súlyossá fordulást jelentheti.

Forduljunk orvoshoz!

Ha emésztési panaszaink néhány napon belül sem javulnak, vagy gyakran, illetve súlyos formában jelentkeznek, minden esetben forduljunk orvoshoz és kérjünk részletese kivizsgálást.

Antal Viktória
2019. 03. 26.