Hasi görcs és puffadás

Mi az összefüggés a hasi görcs és a puffadás között?

A puffadással, okozza akár étel, akár betegség, szorosan összefügg a hasi görcs is. Éppen ezért érdemes kezeltetni a két tünetet ugyanazon időben, a kiváltó oknak megfelelően.

Ahhoz, hogy a megfelelő kezelést kapjuk, természetesen diagnosztizálni kell a problémát. A két tünet, azaz a hasi görcs és a puffadás szorosan összefügg, általában az emésztőrendszer betegsége vagy a helytelen táplálkozás áll a háttérben. De nézzük, mi okozhatja a tüneteket.

Helytelen táplálkozás

Legtöbbször a táplálkozás a ludas, ugyanis a túl nehéz, zsíros vagy fűszeres ételek okozhatnak kellemetlen hasi tüneteket. Ha megterheljük az emésztőrendszerünket, könnyen előfordul, hogy a puffadást hasi görcsök is kísérik. Ha pedig a nehéz és sok ételt megfejeljük alkohollal, szénsavas italokkal vagy koffeinnel, biztosan számíthatunk a tünetek megjelenésére.

Epegörcs is kiválthat ilyen tüneteket, ez nagy fájdalommal, gyakran hányingerrel is jár. Érdemes kerülni a zsíros ételeket, ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk az epekövességre.

Ételallergia

Elképzelhető, hogy enzimhiány áll a tünetek mögött, különösen, ha étkezés után jelentkeznek a panaszok. Ilyenkor teltségérzet, hasi feszülés társul a görcsök mellé. Érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni magunkat, hiszen akár a jól kezelhető laktózintolerancia is lehet a ludas. Ilyenkor a laktáz enzim hiánya okozza a betegséget, a tej, tejtermék elfogyasztása után 1-2 órával már jelentkeznek a tünetek.

Stressz

A stressz is kiváltó tényező, hiszen a feszültség kéz a kézben jár a hasi panaszokkal. Az emésztőrendszeri stressz általában rendszertelen életmód eredménye, nem kielégítő folyadékfogyasztással, egészségtelen étkezéssel. Ilyenkor a bélmozgás lassabb, vagy fokozottabb a megszokottnál, amely puffadást eredményez.

Bármi álljon is a tünetek hátterében, mindenképp forduljunk orvoshoz, ugyanis megfelelő kezelés csakis a probléma helyes diagnosztizálásával lehetséges.

Lektor: Lektor: dr. Harasta Edit gasztroenterológus