Kedvelt ételek, amelyek puffadást okozhatnak

Egyes ételek fogyasztása nagyobb mennyiségű gáztermelődést, és ezáltal sokszor kínzóvá váló haspuffadást válthatnak ki.

Káposzta, karfiol, brokkoli

Az úgynevezett keresztesvirágúak csoportjába tartozó káposztafélék, a karfiol és brokkoli változatok puffasztó hatása az illóolaj és a raffinóz nevű cukortartalmuknak köszönhető, amelyet csak a vastagbél baktériumai képesek lebontani. Jellemző, hogy minél többször fogyasztjuk ezeket a zöldségféléket, annál jobban hozzászokik a szervezetünk, és ezáltal egyre könnyebben emészthetővé válnak a számunkra. Ha pedig megfőzzük, pároljuk vagy gőzöljük, akkor még kevésbé okoznak puffasztó tüneteket.

Hüvelyesek

A bab, borsó, lencse, illetve a szója is olyan szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket a szervezetünk csak nehezen tud lebontani. A keresztesvirágúakhoz hasonlóan szintén hozzászoktathatjuk szervezetünket az emésztésükhöz, de ehhez rendszeresen kell fogyasztani hüvelyeseket, lassan, fokozatosan növelve a mennyiségüket. Segíthet az is, ha a hüvelyeseket főzés előtt fél napra beáztatjuk, valamint a fűszerezés is: ha édes vagy római köményt, majorannát vagy gyömbért adunk a főzővízhez, csökkenthetjük a felfúvódás kellemetlen tüneteit.

Tejtermékek

Azok, akiknek a szervezete nem termel elegendő laktáz enzimet – amely a tejtermékekben található cukor és laktóz megemésztéséhez szükséges – gyakran észlelhetnek fokozott gázképződést, amely egyéb tünetekkel is társulhat. Ezen a problémán azonban segíthetnek a laktózmentes tejtermékek, vagy a patikában kapható laktáz enzim készítmények.

Gyümölcsök

Elsősorban a bennük található nagy mennyiségű rost, fruktóz és szorbitol okozza azt, hogy egyes gyümölcsöktől több bélgázt termelhet a szervezetünk. Ilyen gyümölcs például a szilva, cseresznye, az alma, a körte, a szeder, a banán, a görögdinnye és az őszibarack. Előfordulhat olyan is, hogy valaki fruktóz felszívódási zavarral küzd, ebben az esetben a szervezetben nem termelődik elegendő szacharáz enzim, amely a gyümölcscukor lebontását végzi és ezért alakul ki a sokszor hasmenéssel is járó fokozott gázképződés.

Hagymafélék

Sokak szervezete nehezen emésztik meg a fruktán nevű szénhidrátot tartalmazó vörös-, póré- vagy metélőhagymát, különösen akkor, ha nyersen fogyasztják el. Ebben az esetben célszerűbb, ha főve, sütve vagy párolva kerül az asztalra.

Fokhagyma

Az amúgy roppant egészségesnek számító fokhagyma nagy mennyiségben fogyasztva csak nehezen szívódik fel a bélrendszerből. A belekben lévő baktériumok segítségével erjedésnek indulhat, ami az arra érzékenyek számára puffadással és kellemetlen hasfeszüléssel járhat együtt.

Só és mesterséges édesítőszerek

A fokozott só fogyasztás a szervezetünkben vízvisszatartáshoz vezethet, amely már önmagában is haspuffadást okozhat. Egyes édesítőszerek – főleg az úgynevezett cukoralkoholok, pl. szorbit, xillit –megemésztése szintén nehézséget jelen a szervezetünk számára, és ezáltal bélgázosodással járhat elfogyasztásuk, különösen nagyobb mennyiség esetében.

Szénsavas italok, bor

Nemcsak a cukros üdítő italok, de a szénsavas ásványvíz vagy a szóda is fokozhatja a bélgázosodást, ha a gyomorban található szénhidrátokkal reakcióba lépnek. A bor fogyasztása szintén okozhat haspuffadást, amelynek egyik oka a magas hisztamin tartalom lehet. Ha nincs elég lebontó DAO-enzim a szervezetünkben, könnyen emésztési probléma vagy akár csalánkiütés is jelentkezhet.

Rágógumi

A cukormentes rágógumi nemcsak a rágás közben nyelt jó adag levegő miatt, hanem szorbittartalmánál fogva is okozhat haspuffadást. Az erre érzékenyeknek érdemes inkább a szorbitmentes változatot választani, bár a fokozott levegőnyelés ebben az esetben is hajlamosíthat a túlzott bélgázosodásra.

Antal Viktória
2019. 03. 26.