Hogyan alakul ki a hasi görcs?

Szervezetünkben található izmaink egy része akaratunkon kívül, észrevétlenül működik. Azonban, ha valamilyen okból tartósan megfeszülnek, már jól érezhetően átjárja testünket a görcsös fájdalom.

Simaizmok

Szervezetünkben háromféle izom található: harántcsíkolt-, szív- és simaizom. Simaizom található a belső szerveinkben, többek között a gyomor-, bélrendszerünkben, valamint a húgyhólyagunkban és az ivarszerveinkben is. A simaizom sejtek kötőszövetbe ágyazottan helyezkednek el, sejtről sejtve terjed köztük az ingerület. Működése akaratunktól független, normál esetben működését nem is érezzük.

A görcs kialakulása

Simaizom görcs akkor alakul ki, ha az izom valamilyen okból erőteljesen és hosszan tartóan megfeszül, majd összehúzódik. Ez a folyamat ingerületet vált ki az arra érzékeny receptorban, majd ez az ingerület az idegpályákon a gerincvelőbe, innen pedig az agy központjába jut, ahol kialakul a görcsös fájdalomérzet.

Emésztési problémák és kövek

Görcsös feszülés általában akkor jön létre, ha beleinkben nagy mennyiségű bélgáz van jelen, illetve ha a táplálék nehezen emészthető a szervezetünk számára. Lehet azonban szervi alapú is – ilyenkor a fájdalom egy bizonyos szervre vezethető vissza –, illetve kialakulhat például epekő vagy vesekő jelenléte esetén. Amikor a kő az epe- vagy a húgyvezetékbe kerül, felsérti annak a falát, amely komoly görcsös állapotot idézhet elő. Ez a görcsös összehúzódás azonban megakadályozza a kő továbbhaladását vagy eltávozását is, ezért ilyenkor minden esetben fontos, hogy az érintett a fájdalomcsillapító mellett görcsoldót is kapjon.

Menstruációs görcs

A menstruációs görcsöket szintén a simaizmok fájdalmas összehúzódása okozza. Ennek kiváltó oka szerteágazó, a lelki tényezők mellett fiatalkorban a méh éretlensége is okozhatja, valamint a prosztaglandin nevű vegyületek hatása, amely a méh összehúzódását és a méhnyálkahártya leválását segíti elő.

A menstruációs fájdalom esetén sokszor enyhíthet a tüneteken a testmozgás, valamint a görcsoldó alverin-citrát tartalmú görcsoldó szerek használata. Amennyiben a fájdalom súlyosabb, szóba jöhetnek a prosztaglandin képződésének csökkentésére alkalmas gyógyszerek. Ilyenek lehetnek például a menstruáció előtt javasolt nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők, vagy az erre még hatékonyabban alkalmas fogamzásgátló szerek rendszeres alkalmazása is.

Funkcionális görcs

Előfordulhat úgynevezett funkcionális görcs is, amelyet a simaizmok hirtelen erőteljes összehúzódása okozhat valamilyen működési zavar miatt. Ebben az esetben a normális feszülésből való ingerületet valamiért hibásan értelmezi az idegrendszer és így alakul ki görcsös fájdalom. Fontos a céltudatos életmódváltás – például megfelelő étrend kialakítása, rendszeres testmozgás és a stressz oldó technikák elsajátítása – mellett az érintett pszichés kezelése, illetve szükség esetén gyógyszeres terápiája.

Antal Viktória
2019. 03. 26.