A puffadás kialakulásának okai

Az egyik leggyakoribb emésztéshez kapcsolódói probléma a has puffadás. Bár a bélgázosság természetes folyamat, ha túlságoson erőteljesen jelentkezik, megkeserítheti a hétköznapjainkat.

Nem mindegy, mit eszünk

Emésztés során bélgázok alakulnak ki, amelyek fő alkotóelemei a hidrogén, a szén-dioxid és a metán. Ezek aránya és mennyisége elsősorban a vastagbelünkben élő, emésztést segítő baktériumoktól függ, valamint attól, hogy éppen milyen ételt fogyasztottunk.

Egyes táplálékok – például a káposztafélék, hüvelyesek, vagy bizonyos gyümölcsök – kihívást jelentenek a szervezetünk számára. Amikor az emészthetetlen, valamint a fel nem szívódó szénhidrátokat tartalmazó táplálék a bélbe jut, a baktériumok erjesztedni kezdeneik, ami erőteljes gázképződéssel jár együtt.

A szénsavas italok, valamint akár a nagyobb mennyiségű levegő nyelése – például rágógumizás vagy intenzív sportolás közben – szintén erőteljes bélgázosodást okozhatnak. Ezek a felgyülemlett, kellemetlen has puffadást okozó bélgázok később a végbélnyíláson keresztül ürülnek ki a szervezetünkből, sokszor azonban csak nagy nehézségek árán.

Gyógyszer mellékhatások

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek mellékhatásként emésztési problémákat okozhatnak. Ilyenek az antibiotikumok, amelyek a bélflórát károsítják, valamint például egyes szív- és cukorbetegségre, hasmenésre, illetve köhögésre alkalmazott készítmények – sok esetben a bennük található édesítőszerek miatt – szintén okozhatnak nehezen emészthetőséget, és ezáltal akár kínzó has puffadást.

Étel érzékenységek és intoleranciák

A tejtermékek fogyasztása után jelentkező puffadást sok esetben tejcukor érzékenység okozza. Emésztés során a tejcukrot a laktáz nevű enzim bontja le alkotóelemeire, ennek hiányában azonban a szervezet nem tudja megemészteni a laktózt és ez –, többek között – túlzott gázképződéshez vezethet.

A laktózérzékenységhez hasonlóan a – már autoimmun betegségek közé tartozó – lisztérzékenység is felszívódási zavarokat okoz, és ezáltal például has puffadást. Ebben az esetben kizárólag a szigorú és módszeres gluténmentes diéta lehet az egyetlen hosszú távú megoldás.

Betegségek

A cukorbetegség, a hasnyálmirigy-elégtelenség, bizonyos paraziták, vese, gyomor, bél, epe, nőgyógyászati, hormonális, daganatos, pajzsmirigy és pszichoszomatikus betegségek is emésztési zavarokkal társulhatnak. Mivel az okok ennyire szerteágazóak lehetnek, ezért hosszan tartó vagy súlyossá váló tünetek esetén mindig fontos a körültekintő szakorvosi kivizsgálás.

Stressz

Emésztőrendszerünk szorosan kötődik a vegetatív idegrendszerünkhöz, ezért a minket érő környezeti impulzusok komoly hatással lehetnek a bélmozgásainkra. A fokozott stressz következtében létrejövő hormonváltozások fokozzák a szív- és érrendszer teljesítőképességét, de ezzel egy időben lelassulhat a bélrendszer izmainak működése, amely has puffadást vagy akár székrekedést idézhet elő. Ebben az esetben, ha tartósan szeretnénk megszabadulni a kellemetlen, feszítő problémáinktól, az életmódunkon kell változtatnunk.

Antal Viktória
2019. 03. 26.