Fájdalom az alhasban, puffadással, alhasi görccsel vagy anélkül

A fájdalom az emberi szervezet egyik önvédelmi mechanizmusa, „jelző” funkciójával jelentős szerepet tölt be a test működésében. Az alhasban jelentkező fájdalom többféle eredetű lehet, és előfordul puffadáshoz, alhasi görcshöz társulva vagy anélkül.

Mennyire fáj?

A fájdalomérzést jellemzően rendkívül intenzív és inkább kellemetlen érzelmi hatás is kíséri a tudatosulása során.

A fájdalom általános megélése igen relatív, ami egyeseknek csak egy karcolás, az másnak halálosan sajgó seb is lehet. Nem véletlen, hogy a köztudatba is beépült a fájdalomküszöb kifejezés, mely tulajdonképpen azt a legkisebb ingert jelenti, amely már fájdalmat vált ki. A fájdalomküszöb mindenkinél más és más és sok tényező befolyásolhatja. Ilyen lehet például a pszichés állapot (depresszió, feszültség, ismeretlentől való félelem). Igazolt, hogy egyes lelki problémák (kimerültség vagy szorongás, sőt akár az unalom) hatására is erősebben él meg valaki olyan fájdalmakat, amelyeket korábban jól tolerálhatónak érzett.

Mitől fáj?

Az alhasi fájdalmat okozó betegségek szintén sokfélék lehetnek. Gyakran okoznak ilyen fájdalmat nőgyógyászati megbetegedések, a húgyúti megbetegedések, vakbélgyulladás, epehólyag-betegség okozta fájdalom vagy emésztőrendszeri problémák.
A vakbélgyulladás és epehólyag-betegség okozta fájdalom, mozgás vagy köhögés hatására súlyosbodik. Fontos felkeresni az orvost minden olyan esetben, mikor az erős hasi fájdalom hirtelen jelentkezik, vagy új és más enyhe fájdalom több óra vagy nap alatt, lassan egyre súlyosabbá válik.

Görcsös fájdalom

A görcsök az izomzat hirtelen összehúzódása, mely kellemetlen érzést válthatnak ki és a fájdalomhoz hasonlóan igen relatív a megélése. Alhasi területen leggyakrabban a bélrendszeren áthaladó gázok vagy széklet okozza. Az általánosan megjelenő görcsös fájdalom általában nem ad okot aggodalomra, kivéve, ha fokozatosan rosszabbodik, 24 óránál tovább tart vagy a has egy pontjára korlátozódik, ilyen esetben mindenképp forduljunk orvoshoz!

Emésztőrendszeri problémák okozta fájdalom

Az emésztőrendszeri betegségek szintén járhatnak görcsös alhasi fájdalommal.
Előfordulnak gyulladásos bélbetegségek, melyek alhasi fájdalommal, véres széklettel és más általános tünetekkel járnak. Ha ilyen tünetegyüttest tapasztal mindenképpen keresse fel háziorvosát!

Különböző emésztési problémák, felszívódási zavarok vagy enzimhiány (pl. tejcukor-érzékenység) is okozhat alhasi görcsöket. Az irritábilis bél szindróma (IBS) puffadással, hasi görcsökkel, székrekedéssel vagy hasmenéssel, nyákos széklettel jelentkezik.