Mi okozhat hasi görcsöket?

A kínzó hasi görcsök hátterében számos probléma állhat.

Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a fájdalmat, mindenképpen tudnunk kell, mi okozza a görcsöket.

Emésztési probléma

Könnyen előfordulhat, hogy a nem megfelelő, túl zsíros, vagy nagyon fűszeres étkezés hasi görcsöket eredményez, melyet puffadás, hasmenés is kísérhet. Az emésztési problémák általában csak rövid ideig állnak fenn, így különösebb kezelést nem igényelnek, azonban ha nagyon zavaróak, bevethetünk néhány természetes praktikát is.

Epebántalmak

Gyakran okozhat görcsös fájdalmat az epekő is, ilyenkor a görcsöket hányinger, vagy hányás is követi. Leggyakrabban a nőket érinti, és bármikor kialakulhat, de 40 év felett gyakoribb. Elsősorban hasi ultrahang során veszik észre a problémát. Kezelése csak műtéti megoldás útján lehetséges, addig a tünetek elkerülésére csak szigorú diéta útján van esély.

Menstruációs görcsök

A menzesz előtt, alatt és után is előfordulhatnak hasi görcsök, melyek sokszor rendkívül kellemetlenek lehetnek. Ilyenkor sokat segíthetnek a gyógyszertárakban kapható, erre kifejlesztett gyógyszerek, valamint a természetes megoldások, teák is. A problémát enyhítheti a melegvizes palack hasra helyezése is. Rendszeresen fellépő, nagyon erős görcsök esetén fontos a petefészek ciszta, illetve krónikus gyulladás kizárása nőgyógyászati kivizsgálás útján.

Stressz

A stresszes élethelyzetek is okozhatnak hasi görcsöket. Ilyenkor puffadás, hasi diszkomfortérzet, fokozott gázképződés is jelentkezhet. Ha a stressz tartós, a tünetek mellé hasmenés is párosulhat. Ilyen esetben érdemes kifejleszteni magunknak egy relaxáló, nyugtató folyamatot, amely lehet különféle légzéstechnikák elsajátítása, meditálás vagy akár szükség esetén pszihoszomatikus kezelés is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a tartós vagy visszatérő hasi görcsöket érdemes kivizsgáltatni, hiszen komolyabb betegség is állhat a háttérben.

Lektor: dr. Harasta Edit gasztroenterológus